1 Hodnocení 2013-14

Hodnocení činnosti fiktivních firem za školní rok 2013/14

Školní rok 2013/14 byl zahájen v nových prostorách učebny chodu podniku na Šenvertě. Učebna, která byla vyčleněna, je prostorově menší, přesto se podařilo vytvořit pracovní místa pro 16 žáků ve třídě. 

Seznam fiktivních firem, které pracovaly ve školním roce 2013/14

Třída                Název fiktivní firmy

3. OPČ              Kateřina Lavičková, Autoškola

1. P-VLK          Perfekt Style, s. r. o.

3. OPČ              Václav Tichý, Autodíly T+T

3. OPČ              Radek Vomočil, Pivovar ZAJDA

4. OPČ              Energie, s. r. o

1. P                   Kateřina Pospíšilová, PRŠPO formy

2. P                   Adriana Bártlová, Králíkárny

Hodnocení práce fiktivních firem na veletrzích

I tento rok se fiktivní firmy zúčastnily regionálních i mezinárodních veletrhů.  Práce firmy Energie, s. r. o, Adriana Bártlová, Králíkárny, Václav Tichý, Autodíly T+T a Kateřina Lavičková, Autoškola začala hned v měsíci říjnu (23. 10. 2013), a to na Regionálním veletrhu Ústeckého kraje v Mostě. Tento veletrh byl pro naše fiktivní firmy velmi úspěšný. V soutěžích O nejlepší propagační materiál jsme získali 2. a 3. místo, dále jsme se umístili na 2. místě v soutěži O nejlepší elektronickou prezentaci a na 3. místě v soutěži O nejlepší stánek.

Druhým veletrhem, kterého se pravidelně zúčastňujeme, je Regionální veletrh v Plzni  (11 – 12. 12. 2013). Na tento veletrh vycestovaly firmy Adriana Bartlová, Králíkárny, Autodíly T+T  a Kateřina Lavičková, Autoškola. Z tohoto veletrhu jsme přivezli 1. místo v soutěži O nejlepší propagační materiál.

Poprvé jsme se vydali na veletrh do Žatce. Tento veletrh byl opět vydařený. Fiktivní firma Kateřina Pospíšilová, PRŠPO formy získala 3. místo v soutěži o nejlepší stánek a Kateřina Lavičková, Autoškola 1. místo v kategorii o nejlepší katalog.

Další akcí byl výjezd fiktivní firmy Pivovar Zajda a Hvězdné ženy na Mezinárodní veletrh do Šale na Slovensko. Pro fiktivní firmy to byla premiéra na veletrhu. Přesto získala prestižní ocenění veletrhu, a to za nejsympatičtější fiktivní firmy. Firma Zajda si odvezla 2. místo za nejlepší firemní slogan. Veletrh se uskutečnil ve dnech 20. – 21. února 2014.

Již pošesté se podařil zorganizovat naší škole Regionální veletrh studentských firem v Sokolově. Na náš veletrh přijelo 30 fiktivních firme z Mostu, Příbrami, Plzně, Karlových Varů, Chebu, Dalovice, Chodov, Žatec. Opět byl náš veletrh s účastí 2 fiktivních firem ze Slovenska, a to z OA z Bratislavy a SŠ z Šaly.  V rámci veletrhu se konala i prezentace učebních oborů, která byla velmi zdařilá. Veletrh navštívilo i několik vyučujících s žáky základních škol z blízkého okolí. Veletrh fiktivních firem se stal nejenom kulturní akcí města Sokolova, ale zároveň velmi zdařilou propagační akcí studijních i učebních oborů.

Poslední akcí našich fiktivních firem ve školním r. 2013/14 byla účast na veletrhu v Písku. Bohužel, zde se nám s firmou Radek Vomočil, Zajda nepodařilo umístit ani na jednom předním místě.

Významným úspěchem bylo umístění žákyně Adriany Bártlové, a to na 2. místě do celostátní soutěže fiktivních firem o nejlepší propagační leták sítě fiktivních firem v České republice. Získala odměnu 3.000,- Kč. Žákyně byla také navržena na ocenění města Sokolova za vzornou reprezentaci školy po dobu studia.

Hodnocení soutěží v rámci výuky chod podniku

V tomto školním roce jsme měli naplánované celkem 6 soutěží v rámci výuky chodu podniku. Podařilo se zorganizovat soutěž o nejlepší vizitku. Do této soutěže se zapojily studijní i učební obory. Z řad studentů byla sestavena hodnotící komise, která pod vedením pí uč. A. Klímové a uč. I. Dvorské vybrala 3 nejlepší vizitky za učební a studijní obory. Dále se uskutečnila soutěž, v pořadí již čtvrtá -  Psaní všemi deseti. Zde se nepodařilo zapojit žáky z učebních oborů. Soutěž byla rozdělena na skupinu začátečníků a pokročilých, celkem 22 žáků. Opět se hodnotily výkony prvních tří z obou skupin. Poslední uskutečněnou soutěží byla soutěž Mladý ekonom. Tato soutěž byla určena jen pro studijní obory a to pro 4. OPČ a 2. P. Zde byl vidět rozdíl mezi vypracováním žáků z  nástavby. Žáci byli při řešení problémů praktičtější a pohotovější, uměli si lépe poradit se zadanými úkoly. Ostatní soutěže se neuskutečnily z důvodu nezájmu ze strany studentů.

Hodnocení exkurzí v rámci výuky chodu podniku

Z důvodu časové náročnosti a financí jsme odstoupili od konání exkurze do Zlína – Muzeum T. Bati a obchodu. Aby se tato exkurze mohla uskutečnit, doporučujeme jí spojit s návštěvou veletrhu fiktivních firem např. v Brně.

Do kynšperského pivovaru jsme se vypravili celkem se dvěma skupinami, a to s třídou  3. KOS a 3. OPČ. Ředitel pivovaru p. Radek Vomočil seznámil naše žáky s výrobou piva, ale také je zasvětil do problematiky marketingu a managementu v reálné firmě. Osobně se pak věnoval skupině studentů, kteří si založili fiktivní firmu Pivovar Zajda. Pan Vomočil byl také sponzorem nákladů na cestu na veletrh v Žatci a Písku.

Podařilo se nám zajistit přednášku na téma Proč je v současné době důležité mít pojištění majetku a osob. Pan Rössler vedoucí pobočky České podnikatelské pojišťovny, a.s. zodpověděl studentům jejich otázky na uvedené téma. Prakticky si žáci mohli vyzkoušet vyplnění formulářů pro pojištění automobilu.

Dne 23. 06. 2014 se uskutečnila návštěva a přednáška na Úřadu práce v Sokolově. Žáci se seznámili s činností, úkoly a významem úřadu práce. Tato exkurze byla přínosem jak do předmětu chod podniku, tak ekonomika.

Celkové hodnocení práce fiktivních firem

Během školního roku se měly konat soutěže o nejzajímavější osobnost v podnikání, soutěž o nejlépe vydařený reklamní firemní spot a o nejlépe zpracovanou video vizitku. Bohužel tyto soutěže se nám nepodařilo zorganizovat. Hlavním důvodem byla neochota žáků vyzkoušet si něco nového. Přesto se nám v tomto školním roce podařilo udělat velký kus práce. Vyučující Klímová a Dvorská si sjednotily požadavky na výuku studentů v chodu podniku, vzájemně se doplňovaly a podporovaly v pořádání veletrhů, soutěží a exkurzí. Podařilo se navázat velmi dobrou spolupráci s učebním oborem aranžér, s pí Argmanovou a p. Mgr. Grafnetterem. Další spolupráce je s reálnou firmou Kynšperský pivovar. Ředitel firmy přispěl finančně na dopravu na veletrhy do Písku a Žatce. Tato finanční pomoc pomohla snížit provozní náklady na chod fiktivních firem. Díky snaze vedení školy, vyučujících ekonomických předmětů a mnoha sponzorů se opět podařilo uskutečnit již 6. regionální veletrh v Sokolově, který byl z dosažených informací, hodnocen jako velmi zdařilý a na velmi vysoké úrovni. Velmi vstřícná spolupráce byla i s p. Jandíkovou, která v rámci 6. regionálního veletrhu fiktivních firem zajistila prezentaci učebních oborů. Dále se nám podařilo navázat spolupráci na Obchodní akademii v Bratislavě a udržet spolupráci se školou v Šale. Slovenské školy přislíbily spolupráci na úrovni fiktivních firem i pro příští školní rok. V rámci soutěží regionálních veletrhů se naše firmy, kromě Písku, vždy zařadily na přední místa. Žáci, kteří se během školního roku zúčastnili veletrhů, a umístili se na předních místech v uvedených soutěží, převzali věcné dárky pořízených z Občanského sdružení SŠŽ Sokolov, příspěvkové organizace.

V příštím školním roce bude práce v chodu podniku opět velmi náročná. Naším úkolem bude opět zorganizovat 7. veletrh fiktivních firem v Sokolově, zapojit se do veletrhů v blízkých regionech, zúčastnit se kontraktačního dne Vyšegradské čtyřky v Šale a vzbudit zájem studentů o soutěže, které jim pomohou propojit teoretické znalosti s praktickými.

V Sokolově dne 20. 06. 2014                                    Zapsala: Bc. Angelika Klímová